Cand un bebe apare pe lume, incepem sa il privim si sa ne gandim cu cine seaman. In timp ce facem doar presupuneri, nu putem fi vreodata siguri. Ca sa fie si mai simplu, Barry Starr, doctor in genetic spune ca: “oricat am analiza AND-ul fatului, tot nu putem anticipa ce trasaturi va avea”.
Samuel M. Scheiner, Doctor Profesor la National Science Foundation in Washington DC explica: “cand spermatozoizii au intalnit ovulul, amestecul corect de gene apare, incat sa poata exista exprimarea”, adica, cele mai multe trasaturi sunt rezultatul multiplelor gene care lucreaza impreuna, astfel ca unele efecte ale genelor sunt amplificate, reduse sau complet dezactivate.
Totusi exista niste explicatii stiintifice in privinta trasaturilor, asa ca mai jos sunt prezentate:
Aspectele parului – fiecare individ mosteneste mai multe perechi de gene care joaca un rol in determinarea parului (o pereche inseamna o gena de la mama si una de la tata). Bebelusul se mosteneste 10 perechi de gene, deci imaginati-va cate necunoscute sunt.
Culoarea parului este determinata de doi pigmenti ai melaninei: eumelanina si feomelanina. Eumelanina poate schimba culoarea de la negru la maro si feomelanina de la blond la roscat, deci depinde cata cantitate se strecoara in “fabricatie”.
! De ce unii membri ai familiei seamana intre ei si altii nu? 50% din ADN-ul copiilor apartine parintilor si fratilor, asa ca e loc de variatii.
Culoarea ochilor – daca ochii sunt deja negri la nastere, pai asa vor ramane, altfel culoarea lor se va schimba in aproximativ 6 luni. Celulele producatoare de culori necesita expunere la lumina pentru activarea lor.
Cel putin doua gene influenteaza culoarea ochilor: una cu versiunea maro-albastru si cealalata cu verde-albastru. Aceste gene se numesc alele. Culoarea ochilor depinde combo-ul de alele pe care le mosteneste. Daca un partener are ochii de culoare inchisa si celalalt de culoare deschisa, bebe va mosteni mai degraba culoarea inchisa, fiind alela dominant.
Sondaj: Cu cine arata bebe? 63% dintre bebelusi arata cu tatal si 37% cu mama.
Inaltimea – mai mult de 100 de gene detemina inaltimea, deci nu se stie cat de inalt o sa fie bebe. Ce se stie sigur este ca bebeii care au alimentatie slaba si activitate fizica redusa tind sa fie mai scunzi.
Un calcul brut: daca aveti fata, scadeti din inaltimea tatalui 2,5 cm, adunati cu inaltimea mamei si impartiti la 2. Daca e baiat, adaugati 2,5 cm la inaltimea mamei, adunati cu inaltimea tatului si impartiti la 2.
Arata exact ca mine sau “zici ca nu e al meu” – uneori copiii ajung sa semene cu mama, alteori cu tatal sau seaman perfect cu fratelelui. Asa cum am scris mai sus, 50% din ADN apartine parintilor, deci loc de interpretare exista. Daca seamana cu mama, micutul a luat din genele ei dominante si din cele recesive ale tatalui dar si ale tale. Fiecare bebe are propriul “manual genetic”.
Fapte surprinzatoare despre ADN
Parul roscat este una dintre putinele trasaturi controlate de o singura gena. Totodata cei roscati, vor avea si pistrui.
Expresiile fetei sunt ereditare. Un studiu a aratat ca cei nascuti fara vaz impartasesc aceleasi expresii ale fetei de dezgust, furie, bucurie, surpriza si tristete.
Daca exista o despicatura in barba sau sprancenele unite, nu e neaparat genetic, asa cum s-a crezut. Realitatea este mult mai complicata si studiile arata ca gemenii identici prezinta diferente de barbie sau sprancene.
Ciudat, nu?!